Blog

Ce prastie sa aleg? Lemn, metal, putere, precizie …?

Recomandarea noastra este sa alegi prastia care iti place la prima vedere cel mai mult. Exerseaza cu ea cat de mult poti. Totusi, daca nu simti ca sta bine in mana si nu vezi imbunatatiri in nimerirea tintei, nu ezita sa o schimbi. Ne poti suna oricand pentru mai multe sfaturi.

VEZI CE PRASTIE POTI ALEGE

Pe o prastie sunt mai bune tuburile garou sau gume/benzi de latex plate?

In general benzile au o precizie mai buna, iar tuburile sunt mai rezistente. Conteaza mult si cum te obisnuiesti. Tuburile sunt putin mai rigide. Benzile subtiri vor avea viteza mai mare, dar si durata de viata mai scazuta. Un compromis bun sunt gumele de lapte groase de 1.2mm, care au putere, precizie, viteza si durata foarte buna de viata.

Din ce material sa aleg cadrul prastiei?

Cea mai rezistenta si mai usoara prastie este cea din furca de copac. Prastiile din metal au rezistenta cea mai mare, dar vor fi mai grele si iarna vor fi reci in palma. Sunt la moda acum prastii din placaj stratificat, care sunt usoare si rezistente. Poti intalni si prastii din plastic, foarte bune. Doua lucruri sunt importante: rezistenta furcilor si ergonomia. Exista prastii de proasta calitate, din materiale inferioare, care se pot rupe in momentul tensionarii. Sa fii atent, nu merita sa te risti. Daca prastia se aseaza bine in mana si este rezistenta, ai cu ce exersa.

Cum sa imi imbunatatesc tirul cu prastia?

Sfaturile sunt destul de simple iar exersatul trasului cu prastia este o placere. Ia o prastie cu benzi usoare pentru inceput si exerseaza tragerea in tinte mai mari de la distanta mica. Concentreaza-te pe nimeritul tintei, nu pe putere.  Invata sa schimbi gumele, la lungimea care iti este confortabila. Poti intai sa te concentrezi sa tragi pe verticala, intr-o scandura de exemplu, apoi si pe orizontala. Daca prastia este prea puternic, iti va tremura mana, vei obosi si iti vei pierde rabdarea. Este importanta postura ta. Una din greselile elementare este sa nu tii prastia perfect paralela, una din benzi fiind mai scurta, iar cealalta mai lunga. Se pierde precizia si exista si pericolul lovirii in furci. Tragatorul observa greu acest lucru. O persoana care se uita te poate corecta imediat.

E mai buna o prastie cu furci mai inguste sau cu furci mai late?

Desi nu este  o regula batuta in cuie, in general cei care au experienta mare de tras cu prastia, vor opta pentru o prastie cu furci mai inguste. Daca ai de speriat un stol de pasari de exemplu, poti lua o prastie pentru pietre, cu furci  indepartate si benzi rezistente, pentru orice tip de proiectil.

Ca proiectile pentru prastie sunt bune si pietrele, sau numai bilele?

Pana nu de mult, s-au folosit numai pietre, intr-un mod foarte eficient. Noi recomandam pentru inceput exersatul cu bilele, pentru ca la inceput in mod sigur vei avea lovituri in furci si in benzi, iar pietrele colturoase si mai mari vor ciupi din banda. Cand esti sigur pe tragere, poti folosi si pietre cu incredere. Vei constata ca la pietre merg mai bine benzi mai lungi si o tragere la fel, mai din lung, cu viteza mai mica. Evident ca bilele de metal sunt proiectile superioare, insa trasul cu pietre nu isi va pierde niciodata din farmecul lui aparte.

Ce trebuie sa stiu daca trag iarna cu prastia?

Ei bine, desi poate parea ciudata, aceasta intrebare este foarte buna. Benzile subtiri isi vor pierde elasticitatea la frig si nu vor mai trage bine. Devin plastice. Efectiv intra frigul in ele. Unii tragatori tin prastia in buzunar ca sa fie benzile calde si trag foarte repede. Din fericire, au aparat benzi speciale anti cold, care nu isi pierd proprietatile la frig. Sau puteti folosi benzile rosii groase marca Linatex, care nu sunt sensibile la frig.

Este recomandat copiilor sa traga cu prastia?

Frica oricarui parinte este normala si fireasca, cand aude de asocierea acestor cuvinte: prastie si copil. Orice joc in aer liber are un pericol potential. Daca se respecta regulile de siguranta, joaca devine o placere: ochelari de protectie, cel putin la inceput, postura de tragere corecta, o tinta bine amenajata, discutii prealabile serioase.

Si da, recomandam trasul cu prastia pentru ca ii dezvolta copilului indemanarea si precizia si il scoate de la calculator sau telefon. Mai mult, beneficiile sunt fantastice daca aceasta activitate este facuta impreuna cu tatal. Este o bucurie pe care ambii o vor gusta si de care isi vor aminti cu drag intotdeauna.

Sunt mai bune bilele de otel sau bilele de plumb?

Depinde ce vrei sa faci cu prastia. Bilele de otel sunt frumoase, perfect sferice, dar vor ricosa mai tare si pot rugini de la umezeala. Sunt potrivite pentru tir sportiv recreativ si daca le recuperezi si le refolosesti. Bilele de plumb sunt mai urate si se vor deforma la impact. Vor lovi insa cu o putere mult mai mare decat otelul si vor ricosa foarte putin.  Tu stii cum folosesti prastia si care este alegerea cea mai buna

Care stil de tragere cu prastia este cel mai bun?

Speram sa nu fim subiectivi in aceasta privinta. Stilul de tragere clasic romanesc este cu degetele pe furci. Adica degetul mare va presa pe furca, iar degetul aratator va cuprinde cealalta furca. Restul degetelor mici vor cuprinde manerul. Asa trageau bunicii nostrii cu prastia si aduceau acasa iepuri, porumbei sau rareau ciorile si sobolanii care stricau recoltele.

Ce inseamna OTT si TTF?

OTT vine de la Over The Top, “peste cap” si inseamna ca proiectilul va fi lansat peste furci. TTF vine de la Through the forcks, “printre furci” si inseamna ca proiectilul va fi lansat printre furci. Discutiile se pot intinde foarte mult, noi am facut un rezumat.

BILE PRASTIE