V-ați întrebat care este cea mai buna prastie, noi avem răspunsurile. Ce specificații trebuie să aibă o prastie bună și unde o puteți găsi.
Livrare imediata
prin curier rapid
Este grozav sa ai orice fel de prastie. Dar daca ai o prastie de metal stii ca o sa te tina toata viata. Iar daca prastia are si mecanism de ochire, esti cel mai fericit posesor de prastie.
O vorba romaneasca veche spune ca nu tot ce zboara se mananca. Noi am testat un numar mare de astfel de prastii si in urma unei riguroase selectii si testari, putem sa iti garantam ca vei primi o o prastie de nota 10.
Otelul trebuie sa fie de calitate si bine finisat, ergonomia nu trebuie sa aiba de suferit, falcile de metal nu trebuie sa „raneasca” latexul, iar mecanismul de ochire trebuie sa permita tragatorului sa faca ajustari.
In general aceste prastii vor avea benzi usor de intins, care nu vor forta incheietura sau degetele, pentru tragere sigura, fara „tremurat”. Ai nevoie de cateva secunde pentru a lansa, iar benzile prea tari iti vor da batai de cap, sa le tii pe pozitie. Asta pana te obisnuiesti si vei dori sa faci upgrade de putere.
Un mare avantaj al acestor prastii este modul ingenios de prindere rapida al benzilor, cu ajutorul unor falci de metal, stranse cu surub cu arc. Este un salt tehnologic foarte interesant si binevenit in lumea prastiilor. In functie de tipul prastiei, ai nevoie de un banut sau o cheie inbus care vine cu prastia, ca sa montezi benzile.
Dupa ce stapanesti tragerea cu o prastie de precizie, vei dori sa cresti distanta de ochire, viteza si puterea de impact. Ai reflexele formate, iar incheietura s-a intarit. Asta inseamna ca poti face upgrade de putere, in trei moduri:
1. Vei scurta benzile. Aceasta va creste puterea, desi va scurta „viata” benzilor, datorita tensionarii mai mari
2. Poti monta benzi duble, o varianta pentru experti
3. Montezi benzi de latex mai groase, maxim 1.2mm
Extra putere de impact se va obtine si prin cresterea masei proiectilului. In general se recomanda bile de 7 sau 8 mm otel. Daca utilizezi bile de 9-10mm otel vei avea o crestere a impactului. Daca vrei maxim din ce poate scoate o astfel de prastie, vei folosi benzi groase de 1,2 mm si bile de plumb de 9 mm.
Plumbul este inca proiectilul perfect, cu impactul cel mai mare. Fiind un metal moale, se va deforma la impact si va transfera energia. Otelul este un metal dur, bilele nu se vor deforma si vor ricosa dintr-o tinta tare.
Daca recuperezi si reutilizezi bilele, vei prefera otelul, pentru ca nu se va deforma. Bilele de plumb reutilizate, vor avea parti turtite. Nu isi vor pierde din traiectorie, datorita densitatii foarte mari, insa sunt inestetice.
Sa vorbim acum putin despre sistemul de tintire. In general se foloseste o fibra optica, de culoare rosie sau verde, care este foarte usor de reperat. Trebuie sa te familiarizezi putin cu montatul demontatul tintei, cu ajutorul cheilor inbus pe care le primesti. Dupa mai multe trageri este posibil ca fibra sa sara din locas. Inlocuirea acesteia este foarte simpla: introduci un fir de fibra, cu capete de cca 3 milimetri, pe care le incalzesti cu o bricheta, ca sa se formeze o mica „bila”, care se va bloca.
Pentru distante mici, vei lua tinta in exterior. Pentru distante mai mari, vei pune tinta in interior, lucru care te va sili sa ridici putin prastia, si sa tragi cu bolta. Trebuie sa exersezi cu rabdare. Poti sa tragi intr-o hartie pe care desenezi un cerc, sa vezi grupajele si sa iti faci corectiile. Un mare avantaj al acestor prastii este schimbarea rapida a benzilor, care iti permite sa incerci cu aceeasi prastie ce iti trece tie prin cap. Profita de acest avantaj.
Incepe cu tinte mai mari si distante mai mici, cu rabdare. Nu te grabi sa obtii din prima performantele pe care le vezi pe internet. Este o placere sa tragi cu prastia si vei fi descurajat daca ai impresia ca nu esti suficient de bun cand te compari cu unul sau altul. Multe filmulete nu arata si incercarile esuate, sa nu uiti asta.
Descopera stilul preferat de tragere, lungimea benzilor care ti se potriveste, marimea bilelor cu care esti confortabil la tragere.
Un principiu foarte important este sa te concentrezi pe nimerirea tintei, nu pe puterea de tragere.
Poti incerca sa tragi cu prastia si fara sistemul de ochire. Unii descopera ca se descurca mai bine fara, culmea. Sa ai in vedere intotdeauna protectia muncii, pardon, a jocului. Poarta ochelari de protectie, amenajeaza o tinta care opreste proiectilele, fii atent la ricoseu.